NAMÍBIA - nádherná krajina s mnohými prírodnými krásami a svetoznámymi národnými parkami Etosha, Namib-Naukluft, Skeleton Coast a ďalšími. Okrem rozľahlých púští Kalahari a Namib s nádhernými piesočnými dunami tu nájdete aj hlboké kaňony a vysoké hory. Turistov zaujmú mesta so starou koloniálnou architektúrou alebo naopak tradičné africké dediny, v niektorých miestach ešte nie príliš poznačené civilizáciou.
POČASIE (Windhoek) | ||||||||||||
Mesiac | I. | II. | III. | IV. | V. | VI. | VII. | VIII. | IX. | X. | XI. | XII. |
Priemerná teplota vzduchu: deň °C | 28 | 27 | 26 | 24 | 21 | 20 | 20 | 23 | 25 | 27 | 28 | 29 |
Zrážky (mm) | 80 | 84 | 80 | 40 | 8 | 13 | 4 | 2 | 5 | 13 | 28 | 42 |
Namíbia je nesmierne veľká a rozľahlá krajina. Preto je potrebné počítať s veľkými teplotnými rozdielmi v jednotlivých oblastiach a regiónoch. Juh krajiny je skôr suchý a horúci, sever najvlhkejší a väčšinou najchladnejší. Do Namíbie ale môžete cestovať v ktorúkoľvek ročnú dobu. Každá z nich má totiž svoje čaro.
Od septembra do novembra je v Namíbii jar, ktoré sa vyznačuje miernym podnebím. Na juhu krajiny a v púštnych oblastiach sa teploty pohybujú v príjemnom rozmedzí 25 - 35 ° C, vo vyššie položených oblastiach strede krajiny a na severe môžu byť teploty ešte o 5 - 10 stupňov nižšia. Počasie je väčšinou slnečné, ale na oblohe nechýbajú mraky. Krajina je tiež nesmierne zelená vďaka častejším zrážkam, čo iste ocenia milovníci zvierat a fotografií. V tomto období sa rodí aj mnoho mláďat.
Od decembra do februára čakajte v Namíbii pravé namíbijské leto. V púšťach a na juhu sa pripravte na teploty okolo 40 ° C. Všade vás potom čaká suché, slnečné počasie a nebo bez mráčika. Ak sem idete kvôli foteniu unikátnych fotiek, je práve leto tým najvhodnejším obdobím. Zvieratá sa sústreďujú pri napájadlách a v krajine je minimum zelene.
Od marca do mája panuje v Namíbii jeseň. Teploty sú veľmi podobné ako na jar (25 - 35 ° C), avšak je tu najvyššia koncentrácia zrážok. Nie je ich veľa, ak ale prídu, sú naozaj výdatné. Krajina je krásne zelená a aj na púšť môže prísť búrka, čo je neopakovateľným zážitkom nielen pre turistov, ale predovšetkým fotografov.
Počas zimy, ktorá v Namíbii trvá od júna, do augusta sa denné teploty zvyčajne pohybujú okolo 20 stupňov, v noci ale klesajú k nule, s čím je potrebné počítať. V niektorých častiach krajiny môže dokonca napadnúť aj trocha snehu.
Že nie je nakupovanie vašou silnou stránkou? Napriek tomu ale chcete domov doviezť tradičné namíbijské suveníry? Potom sa ničoho nebojte, namíbijskí predajcovia sú na vaše peňaženky kvalitne pripravení. Prakticky na každom rohu môžete nakúpiť rôzne brožúrky, košíky, ale aj tričká s logom Namíbia. Ak ale chcete doviezť naozaj tradičné suveníry, potom vyberte niektorý z nasledujúcich.
Veľmi obľúbené a nesmierne tradičné sú sošky a predmety z dreva a kameňa. V tomto prípade pôjde najmä o sošky so zvieratami. Najobľúbenejšie sú slony a nájdete ich v každom väčšom obchodíku aj na trhovisku. Väčšinou sú dovážané zo Zimbabwe, ale ak budete naozaj hľadať, narazíte aj na sošky miestnej produkcie.
Namíbia je známa aj pre svoje šperky a bižutériu. Nájdete tu šperky z platiny zdobené diamantmi alebo zo striebra s polodrahokamami, ktoré sú predsa len o niečo dostupnejšie. Majte ale na pamäti, že namíbijskej drahokamy sú preslávené po celom svete a miestne polodrahokamy, predovšetkým akvamaríny, ametysty a topásy, vás prekvapia svojim nádherným zafarbením. Narazíte tu tiež na ornamentálne gombíky, ktoré sú vyrobené zo slonoviny alebo kosti.
Za zmienku určite stoja aj kožušiny a kožené výrobky. V Namíbii totiž žijú tzv. karakulské ovce, z ktorých sa vyrábajú známe jemné kožušiny, kožuchy a ďalšie výrobky. Ak hľadáte kvalitnú kožu, potom sa tu zamerajte na bundy, saká, kabelky a topánky. Špecialitou Namíbie sú výrobky z pštrosej kože, topánky z kože antilopy, kudu alebo z kože tuleňa.
Nemenej obľúbené sú tiež vlnené prikrývky, koberčeky a ďalšie výrobky. Na prvý pohľad vás upúta ich nezvyčajné sfarbenie a zdobenie africkými motívmi. Ak hľadáte nejaký suvenír, ktorý môžete skonzumovať, potom zamerajte svoju pozornosť na cukrovinky a likéry.
Obľuba cukroviniek a likérov je spojená s nemeckým koloniálnym obdobím a pretrváva až do dnešnej doby. V Namíbii sa vyrába výborné čokoládové cukríky plnené likérom a marcipánom. Obľúbeným suvenírom je napríklad Amarula Cream, vyrobený z exotického ovocia stromu Marula a smotany. Výborné sú ale aj ďalšie druhy miestnych likérov.
A pri strome Marula ešte chvíľu zostaneme. Okrem likéru je obľúbený aj marulový olej. Ženy z Oshana, Omusati a ďalších severných častí centrálnej Namíbie tento olej používajú nielen v kuchyni, ale aj v starostlivosti o pleť. Olej je vyrábaný ručne z maličkých jadier stromu..
Hoci je Namíbia známa skôr pre svoje prírodné krásy, aj tunajšia kultúra je úžasná a nezabudnuteľná. Najzaujímavejším kultúrnym zážitkom je návšteva domorodých osád, najmä Himbov na severe krajiny, a Sanov (krovákov) na severovýchode. Počas výletu do niektorej z osád uvidíte niečo, čo ste doteraz nikdy nevideli - červených ľudí. Červení sú vďaka tunajšej hline zmiešané s tukom a bylinkami. Iste vás prekvapia aj deti hrajúce sa na mäkkom koberci z dobytčích výkalov a všadeprítomný červený prach vyschnutej krajiny. Miestne ženy sú vo veľkej väčšine obnažené a zdobia sa výraznými doplnkami a šperkami. Nosia sukne z kozej kože alebo dredy na hlave.
Čo sa týka kultúry Himbov, tá sa pochopiteľne nezlučuje s kultúrou, na ktorej sme zvyknutí u nás v Európe. Žena tu nemá prakticky žiadnu moc ani právomoc a je plne oddaná mužovi. Muž tu môže mať toľko žien, koľko dokáže uživiť. Najvyššia moc nad všetkými ženami z kmeňa má miestny staršina, ktorý uzatvára výhodné sobáše a so ženami tak obchoduje. Niet sa preto čomu čudovať, že je otcom väčšiny detí v kmeni.
Čo sa týka namíbijskej kuchyne, tá nie je príliš pestrá. Jej základ tu tvoria variácie ovsených kaší oshifima a mealiepap. K týmto kašiam sa ale dostanete len v prípade, že vás na ne pozve niekto miestny. V turistických letoviskách a väčších mestách sa podáva medzinárodná kuchyňa a nechýbajú tu ani fast foody.
Miestnej kuchyni dominujú grilované špeciality. Okrem klasických kráv či kurčiat vás čakajú steaky z antilop, jeleňov, zebier či trebárs krokodíla. Zaujímavosťou je, že každá namíbijská etnická skupina má svoje vlastné pokrmy a tradičné jedlá.
Napríklad základom pre Owambo je mealiepap - kaša z kukurice alebo mahango (proso), tiež spracované do kaše či polievky. Oboje sa väčšinou jedia s rybami, ovčím či teľacím mäsom. Ľudia majú v obľube tiež tekvicu, korenia a cibuľu. Z alkoholických nápojov si obľúbili oshikundu. Bežne sa tu varí Mataku (víno z vodných melónov) a walende (destilovaný nápoj z paliem, ktorý chutí ako vodka).
Ak sa vydáte do púšte alebo do Námy, potom sa stavte, že si miestni budú pochutnávať na plodoch nara, ktoré vám možno budú pripomínať melón. Plody sú pre nich ale nesmierne dôležité a každý zber je malým sviatkom a oslavou Námy. Naopak Hererovia väčšinou jedia mliečne produkty (napr. tvaroh a maslo).
Ľudia San (Krováci) majú v obľube skôr púštne rastliny a v hojnej miere konzumujú divoké ovocie, orechy, bobule a hľuzy. Súčasťou ich kuchyne sú tiež pštrosie vajcia a chýbať nesmiú ani jašterice, kobylky a hydina.
Pokiaľ do Namíbie zavítate, určite budete túžiť ochutnať niektorú z tunajších špecialít. Medzi tie najzaujímavejšie a tiež najchutnejšie patria určite ustrice z Luderitz, špargľa z Swakopmund alebo huba omajowa, ktorá vyrastá po období dažďov.
Nevynechajte tiež ochutnávku syrov z kozieho mlieka a rôzne druhy ovocia. Ovocie tu dozrieva najmä v období zimy, zhruba od mája do septembra, kedy stojí za to ochutnať miestne pomaranče alebo papáju.
Čo sa týka nápojov, zoženiete tu vodu v litrových alebo dvojlitrových fľašiach, ktorá nie je nijako drahá. Obľúbené sú tiež miestne krabicové džúsy. V kaviarňach a reštauráciách nezabudnite ochutnať miestne rooibos. Čo sa týka alkoholu, na ten v klasických supermarketoch nenarazíte. Budete pre neho musieť zamieriť do tzv. Drankwinkel obchodov alebo barov.
Ochutnať ale treba určite miestne pivo. Za zmienku určite stojí to windhoekské ľahké 4% alebo 7% Urbock. Dostanete ho buď v tzv. "Dump", ktoré má objem 375 ml alebo klasicky pollitra. Zaujímavosťou zostáva, že sa tu miestne pivo varí v súlade s Reinheitsgebot (nemecký zákon z roku 1516, chrániaci čistotu piva; produkt môže obsahovať len jačmeň, chmeľ a vodu).
Okrem piva ochutnajte tiež juhoafrické víno. Medzi obľúbené odrody patrí cabernet alebo vína z vinárstva Kristall Kellerei a vynechať by ste nemali ani tunajšie melónové víno. Za zmienku stoja aj tunajšie likéry. Veľmi obľúbený je Amarula Cream. Ako už jeho názov napovedá, vyrábaný je z plodov Marula. Chuťou vám bude možno trochu pripomínať írsky krém.
Oficiálnou menou Namíbie je namíbijský dolár, ktorý sa označuje N $ (1 NAD = 1.561 SKK). Namíbijský dolár má sto centov a je priamo viazaný na juhoafrický rand (v pomere 1: 1), ktorý je v krajine tiež legálnou menou. Čo sa týka výmeny peňazí, tú v krajine vykonávajú len banky a autorizované zmenárne vo veľkých mestách s viac-menej unifikovaným kurzom. Zmena dolárov či eur je zhruba rovnako výhodná ako výber z bankomatu.
Bankomaty sa hojne nachádzajú vo všetkých väčších mestách. Platba kartou je možná v obchodíkoch a reštauráciách okolo hlavných turistických letovísk. Samotné ceny sú v Namíbii o niečo vyššie, než v Slovenskej republike. Výhodné je nakupovanie vo veľkých supermarketoch a lacno vyjdú aj vstupy do parkov.
Napríklad jedlo v reštaurácii vás vyjde na 120 N $, jedlo vo fast foode potom na 60 N $, za izbu v hoteli dáte cca 900 N $, malé auto si požičiate za 700 N $ na deň, džíp potom za 1100 N $ za deň . Benzín vás tu vyjde na 11 N $ za liter a vstupné do najobľúbenejšieho namíbijského parku Etosha potom na 80 N $.
Mohlo by sa vám páčiť
Ocenenie udelené odborným časopisom TTG:
Najlepší touroperátor pre Áziu, Austráliu a Oceániu pre rok 2013
2. najlepší touroperátor pre Ameriku pre rok 2013
3. najlepší touroperátor pre Afriku pre rok 2013
Copyright © 1994 - 2024 Cestovná kancelária ESO travel s.r.o., všetky práva vyhradené Aira GROUP, Outsourcing IT