Arménsko je doslova ako stvorené pre pešiu turistiku. Navštívte letovisko Dilijan, ktoré je skvelým východiskovým bodom pre ďalšie túry. Údolie Yeghegis vás naopak uchváti starobylou architektúrou a malebnými kostolíkmi. A chodník Ashtarak pozdĺž Kasagh Gorge vás zavedie medzi dva z najúžasnejších arménskych kláštorov.
Keď sme spomenuli kláštory, nemôžeme vynechať zmienku o niekoľkých skvostoch, ktoré v Arménsku nájdete. Ide napríklad o honosný červeno-zlatý kláštor Noravank alebo chrám Garni & Geghard z prvého storočia, zapísaný na zozname UNESCO. Viete, že aj Arménsko má svoj malý Vatikán? Miestni i turisti ho prirovnávajú ku komplexu Vagharshapat s niekoľkými kostolmi a múzeom obsahujúcim relikvie Svätého kríža.
Za históriou Arménska sa vydajte do Jerevanu, kde nájdete nespočetné množstvo múzeí mapujúcich život miestnych obyvateľov i ich kultúru. Navštívte historické múzeum Arménska, múzeum známeho filmára Sergeja Parajanov alebo múzeum s pevnosťou Matenadaran Armenians.
Okrem turistiky a histórie vás bude na Arménsku nepochybne lákať aj jeho kuchyňa. Za vyhlásenými reštauráciami vycestujte do Jerevanu, Gyumri alebo Dilijan. Ochutnať môžete napríklad miestnu špecialitu - vývar z ovčích nôh a hlavy alebo miestne držkovú polievku.
V Arménsku panuje kontinentálne podnebie s typicky chladnými zimami a horúcimi letami. Len malá časť krajiny sa nachádza vo výške menej ako 1 000 m n. m. Čím vyššie v horách sa ocitnete, tým chladnejší a vlhkejší vzduch zažijete. V nížinách oproti tomu bývajú horúce letá s minimom zrážok. V zime sa studený vzduch drží hlavne v údoliach, čo spôsobuje silné mrazy. Jar je podobná tej našej - občas zaprší, ale nijako silno. Leto je suché a slnečné, ale v horách zradné - často tú hrozí popoludňajšia búrka. Od jari do jesene sa v údoliach môžeme stretnúť s vetrom.
Úplným základom je chlieb a soľ. Pravdepodobne najznámejší arménskym pokrmom je Harris, čo je špecialita z pšenice a jahňacieho mäsa, ktoré je varené veľmi pomaly. Mimo to Arméni milujú grilované mäso a zeleninu všetkého druhu. Priamo za svoje národné ovocie považujú lahodné granátové jablko. Zabudnúť nesmieme ani na víno, ktoré síce nie je po svete známe, ale hojne sa tu produkuje. Víkendové raňajky často vyzerajú skôr ako spoločenská udalosť. Nesmie na nej chýbať khash, mäso z dobytčích nôh ochutené korením či cesnakom a podávané s tradičnou arménskou brandy.
Arméni si nesmierne váži svojich klientov. Všeobecne sú veľmi milí, úslužní, veľkorysí a pohostinní.
Mohlo by sa vám páčiť
Ocenenie udelené odborným časopisom TTG:
Najlepší touroperátor pre Áziu, Austráliu a Oceániu pre rok 2013
2. najlepší touroperátor pre Ameriku pre rok 2013
3. najlepší touroperátor pre Afriku pre rok 2013
Copyright © 1994 - 2024 Cestovná kancelária ESO travel s.r.o., všetky práva vyhradené Aira GROUP, Outsourcing IT